Rom - Del 2

Här kommer del två från Italien, kom på att titeln Rom inte alls passar bra här eftersom detta kommer handla om Neapel och Pompeji men det får stå kvar ändå bara för att jag säger det! VARNING! Jag tänkte att det kanske är bäst att i förväg varna för att porrbilder kan förekomma i detta inlägg, eller kan, det gör det helt enkelt ;PDet hela började med en bussresa från Rom (ja se där ja, jag fick in Rom ändå) till Neapel. En liten guidad rundtur i Neapel, rätt kort sådan då det var nationaldagsfirande där så det var lite svårt att ta sig fram i guidad trupp så att säga.


Sneeeel Heeest meeed Peeeels, och en galleria i centrala Neapel.


Här var det stopp, gick inte att ta sig fram längre, eller jo det gick säkert men jag tror inte det var tillåtet så jag testade inte. Låg ju en farlig vakthund och vaktade så att jag inte skulle kliva över staketet ;)Bussresan fortsatte mot Pompeji, jag tog ett kort på Vesuvius genom fönstret lite hastigt och lustigt när vi åkte förbi. Senare gömde den sig under lite moln så det var inte lika kul, så här har ni en livs levande vulkan genom ett bussfönster ;)


Framme i Pompeji, störra än väntat, jag kunde ju ha gått vilse om jag inte hade haft guide. Nej det är inte vesuvius i bakgrunden ^^
Fanns massa små stackars övergivna pälsisar som sprang (haltade) runt bland ruinerna, de skulle man inte klappa för då kunde man få både det ena och det andra. Stackars små sötnosar!


De visade upp några av de människorna som de hade hittat vid utgrävningarna, visslerigen mest som gipsformer men intressant ändå att se hur de såg ut, med ansiktsuttryck och allt, när gasen från vulkanutbrottet år 79 e.kr. kom in över staden och alla människor dog.
De har däremot bara hittat ett enda djur i staden, en liten hund, tydligen hade resten sprungit iväg då de kände på sig att det skulle hända något farligt innan människorna gjorde det. Den stackars lilla hunden som de har hittat var fastbunden och kunde alltså inte springa iväg *snyft* stackars liten.


Detta var tydligen stadens gym, ser lyxigt ut va ;P


Här har vi badkaret som de kunde tvätta sig i efter de hade varit på gymmet eller något åt det hållet.Jag finner det väldigt fascinerande att det är så pass mycket kvar av staden nästan 2000 år efter vulkanutbrottet som begravde staden. Tydligen hade den klarat sig så bra bara för att den hade blivit begravd under ca 11 meter aska, någon lava från vulkanen nådde aldrig staden. De städer som blev dränkta i lava brann upp och finns inte längre kvar, men Pompeji lever än idag. Vissa påstår tydligen att staden hade tur att den blev begravd under askan, det gjorde att den finns kvar än idag, de tror inte att den hade levt kvar idag om den hade klarat sig undan från utbrottet. Man kan väl se det som man vill, jag tycker i alla fall att staden är fascinerande.Här har vi Pompeji's McDonalds. Visserligen var det inte McDonalds men det var ett snabbmatsställe tydligen. Maten serverades i hålen på "bänken" och sedan kunde gästerna plocka sin mat och äta, snabbt och enkelt. De verkade vara välutvecklade redan år 79 ^^


När de grävde fram bageriet hade de hittat 40 små brödbullar i ugnen som någon höll på att grädda när vulkanen fick sitt utbrott. Jag undrar i vilket skick de var när de hittade dem, mögliga eller hade de klarat sig bra där under askan tro?


Finn ett fel..

Tänkte att jag sparar det bästa(?) till sist, bordellen haha! Så here you go:


Här har vi då den vackra bordellen, lite hårda sängar känns det som men nöden kanske inte har någon lag, har jag hört i alla fall haha ;) Bilden till höger var ju väldigt intressant, det är tydligen "vägvisare" för handelsmännen som kom till staden skulle hitta fram till Bordellen i den stora staden. Jag kan ju se framför mig hur förvånad arkitekten som grävde fram denna måste ha blivit, hur reagerar man när man hittar det där på en väg? ^^Eftersom Pompeji var en stor hamnstad på sin tid var det många handelsmän från lite här och var i världen som kom till staden och bordellen. Alla dessa kunde inte riktigt språket, därför hade man varit smart och satt en "meny" på väggen där kunderna kunde peka på vad de önskade för "behandling" så att säga, väldigt smart ;) De satte sina kunder i fokus när de designade denna bordell ^^

En av amerikanarna som var med på vår lilla resa påstod att detta var det som var intressant i Pompeji, annars var det ju bara en massa gående tyckte han, men denna var väldigt intressant haha!

Det var den resan det, back to Rome!

Tredje och sista delen kommer en annan dag, när ni har läst och kommenterat detta inlägg ;)


Kommentarer
Postat av: Nic

e de meningen att man ska kommentera nu?? :P

när jag gick i lågstadiet läste vi om pompeji.. träffade författaren so skrivit boken pompeji med.. spexigt värre.. hade varit kul att se placet :)

2010-06-15 @ 13:11:37

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0